"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Minimumpensioen zelfstandigen stijgt vanaf september 2017

Het minimumpensioen voor zelfstandigen stijgt vanaf september 2017 met meer dan 150 euro per maand. Dat heeft de regering in juli beslist. Zelfstandigenorganisaties hopen dat hierdoor meer jongeren de sprong naar het ondernemerschap wagen.

Het minimumpensioen voor een alleenstaande met een volledige loopbaan bedraagt op 1 september 2017 1.212,45 euro. Volgens minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine komt dat overeen met een verhoging van meer dan 150 euro per maand voor zelfstandigen sinds deze regering eind 2014 aantrad.

“Dit is een goede zaak. Het gaat om een uitvoering van de afspraken die begin dit jaar gemaakt zijn bij het afsluiten van het interprofessioneel akkoord”, zegt Caroline Deiteren, sociaal adviseur van Unizo.

“Elke verhoging is voor ons uiteraard zeer goed”, reageert Christine Mattheeuws, voorzitter van het NSZ. “Momenteel is het gebrekkige statuut nog te veel een rem op het ondernemerschap. Deze verhoging kan het ondernemerschap dus aanwakkeren.”

Toch plaatsen beide dames kanttekeningen bij de maatregel. Niet alle zelfstandigen zullen voor de honderd procent profiteren van de verhoging. Je moet minstens een beroepsloopbaan van dertig jaar hebben en het uitbetaalde bedrag zal minder hoog liggen wanneer je geen volledige loopbaan van 45 jaar hebt.

Op de website van de Sociale Zekerheid Zelfstandige Ondernemers vind je alle info over je pensioen en kan je ook je pensioeninkomen berekenen.

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert