"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Integreer freelance platformen in je personeelsbeleid

Freelancers succesvol integreren op de werkvloer vereist een uitgekiende strategie en management processen. Vermijd alvast deze obstakels.

Online communities van freelancers succesvol integreren in je personeelsbestand vraagt een weldoordachte strategie en management processen. Doe je dat niet, dan zal je heel snel de nadelen hiervan ondervinden nu de war for talent losbarst.

Freelance platformen hebben hun effectiviteit al meermaals bewezen in bepaalde sectoren zoals de online marketing, vertaling, juridische diensten en de eventindustrie. Hier ontdek je talenten die via de traditionele rekruteringskanalen amper te vinden zijn. Momenteel vervangen die platformen de klassieke aanwervings methodes nog niet.

Vorig jaar werd er wereldwijd tot bijna vijf miljard euro geïnvesteerd in freelance platformen. Daardoor worden die steeds belangrijker om het juiste talent aan te trekken.

Het aannemen van flexibel talent via freelance platformen is voor veel bedrijven nog nieuw en er zijn een paar obstakels waarmee je rekening moet houden, zoals:

  • Naleving regelgeving. Kan je flexwerkers daadwerkelijk als freelancers kwalificeren? En in welke mate zijn opgelegde lonen en bescherming van werkgelegenheid van toepassing op hen? Op die vragen is er vaak nog geen juridisch duidelijkheid antwoord.
  • Groot verloop online platformen. Meer dan de helft van de freelancers verlaat de online platformen binnen het jaar, zegt JP Morgan Chase. Vooral diegenen met een meer stabiele werkgelegenheid, hoger inkomen en jongeren vertoeven hier niet lang. Verlaten zij ook de gig economie?
  • Werkmotivatie en engagement. Veel hobbyisten of bijberoepers vertoeven op de platformen. In hen kan je minder investeren als in degenen die leven van de gig economie. Aan de andere kant, voltijdse freelancers zijn misschien in eerste instantie optimistisch en tevreden met de platformen, maar na een tijd raken ze teleurgesteld door de teruglopende vergoedingen of door het gebrek aan kwaliteitsvolle opportuniteiten.
  • Sceptische publieke kijk op de gig economie. Eén op de vijf Amerikanen voelt dat flexibele jobs te veel financiële druk bij flexwerkers leggen en dat bedrijven hiervan profiteren, aldus Pew Research. Slechts 16 procent is van mening dat de inhuurmarkt banen biedt waarop mensen hun carrière kunnen bouwen.

Pak je deze barrières als bedrijf niet doelgericht aan, dan misken je de voordelen die online freelance platformen opdrachtgevers bieden als onderdeel van een bredere personeelsstrategie.

Indien je organisatie mee wil evolueren en bewegen in een markt die ook voortdurend verandert, biedt een strategisch workforce-beheer zoals TAPFIN ondersteuning, waardoor je de  meest voorkomende misstappen kan vermijden tijdens de zoektocht naar specifiek talent dat via onder meer de groeiende freelance platformen aangeboden wordt. TAPFIN helpt organisaties  ook bij het ontwikkelen van een business case of een proefprogramma. Verrijk je kennis over deze veelbelovende talenten-bronnen, want freelance platformen groeien in populariteit en in gebruik.