"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
failliet freelance

Nieuw wetsontwerp scheldt schulden kwijt na faillissement eenmanszaak

Eenmanszaken die failliet gaan, kunnen een kwijtschelding van hun schulden vragen. Hiermee volgt ons land het advies van Europa, namelijk gefailleerden een tweede kans geven.

Wie een eenmanszaak heeft en failliet gaat, kan binnenkort vlot een doorstart maken. Want wie failliet gaat, kan weldra een kwijtschelding van de restschulden vragen. Dat is een gevolg van een wetsontwerp dat onder meer de faillissementswetgeving wijzigt, zo schrijft de zakenkrant De Tijd op haar website. Dat voorstel heeft dus ook een impact voor alle freelancers die werken onder het juridisch statuut van een eenmanszaak.

Welke schulden?

Wanneer een eenmanszaak failliet gaat en nog schulden heeft, verkoopt een curator de goederen van de zaak om met de opbrengst schuldeisers te betalen. De schulden die nog overblijven, zijn de restschulden. Door de nieuwe wetgeving zullen die in de toekomst kwijtgescholden worden.

Hoe kwijtschelden?

Eenmanszaken die overkop zijn gegaan, kunnen bij de rechtbank een kwijtschelding van de restschulden vragen. Dat moet wel binnen de drie maanden na de bekendmaking van het faillisementsvonnis.  De rechtbank is verplicht om die kwijtschelding toe te kennen. Het vonnis van die kwijtschelding verschijnt in het Belgisch Staatsblad.

Bezwaar aantekenen?

Belanghebbenden zoals de curator of onbetaalde leveranciers kunnen bezwaar aantekenen tegen de kwijtschelding van de schulden. “Maar de leverancier moet dan wel bewijzen dat de gefailleerde een grove fout heeft begaan die heeft bijgedragen tot het faillissement. Dat is vaak moeilijk hard te maken”, zegt Melissa Vanmeenen professor aan de Universiteit Antwerpen in De Tijd.

Wat met je loon of andere inkomsten?

Door het wetsontwerp kan de curator ook geen beslag meer leggen op het loon of andere inkomsten die een gefailleerde verdient na de uitspraak van het faillissement.

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert