"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
bijberoep

Werkloos? Start als zelfstandige in bijberoep

Ben je werkloos en wil je toch zelfstandige in bijberoep worden? Dat kan door de nieuwe maatregel Springplank naar zelfstandige.

Door de nieuwe maatregel Springplank naar zelfstandige kan je één jaar lang zelfstandige in bijberoep zijn terwijl je je werkloosheids- of inschakelingsuitkering blijft ontvangen.

Na één jaar

Na de periode van één jaar heb je de keuze om je te vestigen als zelfstandige in hoofdberoep. Dan heb je geen recht meer op je uitkering. Je kan ook de nevenactiviteit stopzetten waardoor je toch nog steun trekt. Of je kan je bijberoep combineren met een vaste halftijdse of voltijdse job.

Waarom nieuwe maatregel?

Voor 1 oktober 2016 kon je pas zelfstandige in bijberoep zijn en genieten van een uitkering als je al minstens drie maanden een bijberoep had voor je je vaste job verloor. Met die nieuwe maatregel wil de overheid werklozen helpen de stap te zetten naar een zelfstandige activiteit.

“Eind 2015 waren er 237.513 zelfstandigen in bijberoep”, zegt minister van Middenstand en Werk Borsus. “Vorig jaar zijn er 10.825 zelfstandigen in bijberoep hoofdberoepers geworden. Het is overduidelijk dat de zelfstandige activiteit in bijberoep dus één van de toegangspoorten is tot een activiteit in hoofdberoep en dus naar werk.”

Meer info, voorwaarden en tarieven vind je op de site van de RVA.

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert